Laddar...

null

Såhär funkar egenutgivning - tips och råd

 

Här berättar vi vad egenutgivning är och hur det fungerar. Nedan finner du viktig information för dig som egenutgivare och som vi hoppas ska göra ditt arbete med egenutgivning lite enklare. Vi har långerfarenhet och många kunder – böcker och särskilt egenutgivning är det vi kan bäst. Vi har jobbat med egenutgivning sedan 2008 och är Nordens största bokutgivare. Det är både privatpersoner och företag som ger ut på egen hand genom oss. Alla typer av böcker och genrer är representerade hos oss: Som till exempel poesi och deckare, novellsamlingar och biografier, pekböcker och ungdomsromaner, facklitteratur och sci-fi med mera.

 

Vi ger i snitt ut en bok per dag och trycker över 30.000 böcker per månad. Vulkan tar hand om din egenutgivning och ger dig de resurser som du behöver för att förvandla ditt manus till en publicerad och tryckt bok. Egenutgivna böcker går att köpa i den allmänna bokhandeln så att du kan nå dina läsare, men det går också att hålla din bok privat, när du ger ut själv bestämmer nämligen du.

Egenutgivning ger dig kontrollen över din bokutgivning

När du ger ut själv blir du din egen förläggare. Vulkan erbjuder dessutom lagerhållning och distribution ifall du önskar detta vilket många uppskattar. Utöver den viktiga kontrollaspekten kan du också tjäna pengar på din bok . Du ser din försäljningsstatistik online och får betalt för sålda böcker. Vid egenutgivning väljer många egenutgivare att låta Vulkan sköta den svåra och tråkiga biten (som utskick, fakturering, bevakning av betalningar med mera). Du behöver inte oroa dig för något och istället kan du lägga din tid på det du tycker är viktigast när du väljer egenutgivning med hjälp av Vulkan. Om du vill få lite mer hjälp med din utgivning bör du välja något av Vulkans unika bokpaket.

Där har vi samlat en rad populära tjänster i paketform, till exempel formgivning, sättning av inlaga med mera. Du tilldelas en personlig projektledare/förläggare som leder dig genom hela processen. Gratis e-bok (från 100 böcker). Vulkan erbjuder både inbunden bok (hårdpärm) och olika alternativ av mjukpärm.

Om du däremot vill beställa enbart tryck och har tryckfärdiga filer kan vi på Vulkan lämna oerhört bra priser då vi trycker i väldigt stora volymer, besök i så fall vår sida för om trycka bok.

Tips och råd för egenutgivning

Har du frågor kring egenutgivning – här nedan har vi samlat information som vi av erfarenhet vet är värdefull för dig som egenutgivare.

 Ljud+pappersbok med Författarpaketet Komplett

Nuförtiden ska en bok ges ut såväl i tryckt som digital form (e-bok/ljudbok). I denna artikel beskriver vi mer om ljudbokens fördelar samt vad vi på Vulkan kan erbjuda när det kommer till helhetslösningar för din bokutgivning.

 Ge ut din ljudbok med Vulkan

Vulkan hjälper dig som egenutgivare att nå ut med din ljudbok till alla stora plattformar, inklusive de stora strömningstjänsterna Storytel, Nextory och Bookbeat. Läs mer om våra ljudbokstjänster - vi har lösningar som passar alla egenutgivare.

 F-pris och prissättning

 Vilket f-pris ska din bok ha och vad är f-pris, egentligen? Här hittar du alla svar på dina frågor om prissättningen av din bok!

 Sidberäknare

  Hur många sidor kommer mitt manus att bli? Detta verktyg konverterar antalet ord till antalet boksidor för en bok i format A5.

 Ryggbredd

 För att underlätta för dig som väljer att göra ditt eget omslag har vi ett utmärkt verktyg för att räkna ut  ryggbredd. Välj antal   sidor, bokformat och papperstyp så räknar vi ut din boks ryggbredd på ett knapptryck!

 Vinstkalkylator

 För dig som ska ge ut din egen bok är självklart ekonomin en viktig faktor. Eftersom du bekostar utgivningen själv är det viktigt   att du ska kunna få igen investeringen och helst gå med vinst på din bokutgivning. Klicka här för att se vårat räkneexempel!

 Gör tryckfärdiga filer

 Att skapa en snygg, väl formgiven, bok är inte det enklaste. Utan hjälp kan det vara svårt att veta exakt vad man behöver göra   för att nå det resultat man söker. Vi hjälper dig! 

 Redaktörens skrivtips

 Här har vi samlat flera användbara tips för dig som skriver ett bokmanus. Vår professionella redaktör har samlat ihop sina bästa tips som är viktiga att tänka på när man skriver sitt bokmanus.

 Eget förlag

 Vill du starta eget förlag för att ge ut din allra första bok eller driver du redan ett etablerat förlag och söker en professionell   samarbetspartner? Då kan du vända dig till oss på Vulkan. Spara tid och pengar genom att anlita Vulkan när du ger ut på eget   förlag.

 Inlagemallar

 Här kan du ladda ner våra wordmallar i oilka bokformat för att framställa tryckfärdiga inlagor.

Tre metoder för egenutgivning

1. Egenutgivning med full kontroll

För dig som gillar att göra jobbet helt själv och som vill ta maximal kontroll över din egenutgivning så kan du skapa din bok online i Vulkans bokverktyg, där du kan t.ex. ladda upp din bok som en Wordfil och sedan redigera den online, och med en knapptryckning publicera boken som e-bok eller skicka den till tryck. Du bestämmer själv priser samt i vilka kanaler din bok ska publiceras. Du kan skapa din bok som e-bok, i tryckt form eller både och – allt sker med ett par knapptryckningar i vårt nya smidiga bokverktyg .

När du skapar din bok får du samtidigt full kontroll i alla led – du redigerar, gör inlagan, omslaget med mera, samt bestämmer själv prissättning, var boken ska säljas med mera. Du bestämmer hur stor upplaga du vill trycka och om vi ska lagerhålla boken eller inte. Denna tjänst passar också utmärkt för print on demand, så kallat beställtryck. Bokverktyget passar både dig som vill ge ut mindre upplagor eller ha din bok som print on demand men funkar lika bra även ifall du vill trycka större upplagor. Egenutgivning i kombination med Vulkans bokverktyg ger dig total kontroll över din bok.

3. Egenutgivning – enbart tryck

Har du anlitat andra för att ta fram tryckfärdiga filer så går det bra att enbart beställa tryck genom Vulkan. Vi kan erbjuda riktigt låga priser, detta eftersom vi på Vulkan trycker i så pass stora volymer att våra slutkunder får kanonpriser. Information för våra krav på tryckfärdiga filer återfinns här.

Kontakta oss för tryckoffert.

Du ansvarar själv för din formgivning och därmed det tryckta resultatet när du tar fram tryckfiler utan vår experthjälp.

2. Ta hjälp av oss för egenutgivning

Det andra alternativet avseende egenutgivning är att du beställer ett av Vulkans prisvärda bokpaket och/eller tjänster. Vi hjälper dig då med din bokutgivning. Du kan beställa enstaka böcker och tjänster eller paket bestående av flera tjänster och böcker.

För dig som vill få en riktigt väl genomarbetad bok rekommenderar vi vårt Deluxepaket , där verkligen allt ingår för en lyckad utgivning – förutom en personlig projektledare/förläggare får ditt manus språklig hjälp i form av ett lektörsutlåtande (kan i vissa fall bytas ut mot språklig korrektur), hjälp med formgivningen, gratis e-bok med mera. Dessutom får du fem högkvalitativa hårdpärmar på köpet.

Ett annat populärt paket för dig som ska göra din egen bok är Författarpaketet. Det innehåller allt grundläggande som behövs för att göra om ditt manus till en tryckt bok. Våra formgivare sätter inlagan och gör omslaget åt dig. Din bok publiceras och distribueras. Gratis e-bok ingår såklart i paketet, från 300 ex och uppåt även gratis hårdpärmar, från 500 ex och uppåt även gratis pressmeddelande.

Vår erfarenhet visar att författare som anlitat Vulkan för t.ex. formgivning, språklig korrektur och marknadsföring, får en mer genomarbetad och professionell bok som lättare når sin målgrupp. Egenutgivning i kombination med Vulkans bokpaket ger dig kontroll samtidigt som du får professionell hjälp.

contact-form-background

Bindningstyper och bokformat

Vi erbjuder samtliga bindningstyper som t.ex. mjukpärm, inbunden hårdpärm, spiralband och danskt band. Vilken bindningstyp du väljer påverkar tryckpriset på din bok, men också hur högt konsumentpris du kan ta. Till exempel: en bok i mjukpärm har ett lägre tryckpris än vad inbunden hårdpärm har, men du kan ta betydligt mer betalt för hårdpärmen. Vill du läsa mer om våra bindningstyper ?

Bokformat är vad man kallar bredden x längden en bok har. Ett vanligt bokformat är 135 x 210 mm. En vanlig pocketbok, så kallad A-pocket, har formatet 110 x 180 mm. En större bok kostar givetvis mer att trycka än en mindre bok, men ibland är skillnaden i pris inte så stor mellan måtten som man kanske kan tro. Vissa format passar bättre för textböcker medan andra format passar illustrerade böcker bättre. Vill du sälja din bok kommersiellt så är det viktigt att du väljer rätt bokformat.

Vad får du för upphovsrätt över din bok?

Lagen om upphovsrätt ger konstnärer, författare, kompositörer eller andra skapande personer rätt att bestämma över hur deras litterära eller konstnärliga verk ska användas. Det är upphovsmannens säregna sätt att uttrycka något som skyddas, inte de idéer eller fakta som verket kan innehålla. Upphovsrätten avser verket både i dess ursprungliga form och när det finns tillgängligt i ändrad form (såsom en översättning eller bearbetning). Den varar under upphovsmannens livstid och 70 år efter hans eller hennes död. En upphovsman har två typer av rättigheter till sitt verk, ekonomiska och ideella:

De ekonomiska rättigheterna innebär för det första att upphovsmannen har rätt att tillåta eller förbjuda mångfaldigande av verket, till exempel fotokopiering eller annan kopiering. För det andra ger det rätt att göra verket tillgängligt för allmänheten, dvs. att framföra verket offentligt, att visa det offentligt eller att sprida exemplar av verket.

De ideella rättigheterna ger för det första upphovsmannen rätt att – i den omfattning och på sätt som god sed kräver – bli namngiven i samband med att verket utnyttjas. För det andra berättigar det upphovsmannen rätt till respekt för verket, det vill säga att verket inte får ändras eller göras tillgängligt för allmänheten i en form eller i ett sammanhang som är kränkande för upphovsmannens litterära eller konstnärliga anseende eller egenart.

I vissa fall får man lov att använda verk utan hinder av det upphovsrättsliga skyddets ekonomiska rättigheter. De ideella rättigheterna ska däremot alltid iakttas. Exempelvis får man lov att citera ur offentliga verk, men ska då namnge källan. De ekonomiska rättigheterna kan också, till skillnad från de ideella, överlåtas på en annan person.