Tryckfrågor

Laddar...

Tryckfrågor

  • Vad finns det för boktyper och format?

    Det finns många olika sätt att binda en bok på. Ursprungligen syddes sidorna fast i ryggen, idag är limbindning dominerande. Böcker kan ha både mjuka och hårda pärmar. Vi på Vulkan skyddar våra mjuka pärmar med laminering. Det går även att lacka ett omslag. En hårdpärm kan kläs i läder och eller tyg. Hårda pärmar utan tryck brukar som regel ha ett löstagbart omslag. Det brukar kallas för skyddsomslag.

  • Kan jag trycka enbart ETT exemplar av min bok?

    Det går bra att trycka upp bara en bok. Det kräver dock att författaren lämnar tryckfärdiga filer till oss.

  • Kan man bara skicka in sin bok man skrivit på ett word-dokument och få det tillbaka tryckt?

    Det går att skicka in sin bok i ett word-dokument och få det tillbaka tryckt. Dock måste du beställa antingen författarpaketet eller Deluxepaketet. Annars behöver man skicka in tryckfärdiga filer.

  • Behöver man ha utfall i inlagan?

    Det behövs bara utfall ifall man har utfallande bilder, dvs att bilderna går ut ända till kanten på sidan. Då behövs det 5 mm utfall. På vanlig textbok utan utfallande bilder behövs det ej.

  • Jag jobbar i er mall som ligger på er hemsida.Hur gör jag för att få kursiv text då mallen är låst? Hur får jag till mitt personregister så alla kolumner blir raka?

    Hej, Man kan låsa upp mallen genom att 1. Klicka på flicken granska 2. Välj Begränsa redigering 3. Klicka på stoppa skydd 4. Fyll i lösenord: vulkan123 Efter det kan du redigera.

  • Hur skiljer sig papperskvalitéter?

    Papper finns i en mängd olika varianter. Papper till för boktryck är: obestrukna eller bestrukna. Bestrukna papper får en jämnare och med hård yta. Obestruket papper anses bäst för text, det har ofta en svag gul/grå ton. Toningen gör att själva läsandet blir skönare för ögat. Bestruket papper passar bäst dör bilder eller böcker med båda bild och text. Bestrukna papper kan vidare vara matta och blanka. Bilder återges fint på blanka papper medan text blir svårläst. Gramvikten anger hur mycket ett papper väger per kvadratmeter. Ju högre vikt desto tjockare papper, men ett obestruket papper med samma gramvikt som ett bestruket papper är faktiskt tjockare eftersom leran i bestrykningen gör pappret tyngre. Många tycker att det är underligt att papper med låg gramvikt kan vara tjocka. Det beror på att pappret är luftigt, bulkigt som termen lyder. Exempelvis så är papper i pocketböcker ofta tjockt trots en relativt låg gramvikt. Fiberriktningen i pappret påverkar också din bok. Pappret är mer böjligt i ena riktningen. Pappret ska vid tryckning ha fiberriktningen längs boksidan uppifrån och ner. Boken blir då mjuk och följsam. Läs mer här https://www.vulkanmedia.se/egenutgivning/valj-ratt-papper-till-din-egen-bok/

  • Vad är offsettryck?

    Offsettryck är en allmänt använd tryckteknik där den färgburna informationen är överförd från en tryckplåt till trycksakens material (normalt papper) via en gummiduksbeklädd cylinder (”offset”, set off, vilket avser den indirekta tryckmetoden). Fördelarna med offsettryck: Avsevärt högre tryckkvalité – skarpare och renare tryck Snabb, enkel och billig tryckformsframställning. Längre livslängd på offsetplåten än vid direkt tryck då det inte finns direktkontakt mellan offsetplåten och trycksakens yta. http://sv.wikipedia.org/wiki/Offsettryck

  • Hur tjock måste boken vara?

    För att kunna limbinda en pocketbok måste den vara 50 sidor (25 ark). Om din bok är kortare än detta kan du ändå trycka boken, genom att fylla ut med blanka sidor. Du kan också beställa en klammerhäftad bok.

  • Vad ska omslaget ha för format?

    Omslaget ska vara i pdf-format i en fil med framsida, rygg och baksida i en fil. Utfall behövs också.

  • Vad är digitaltryck?

    Till skillnad från konventionella tryckmetoder överförs informationen i en helt digital process från datamediet, och då ofta via en webbserver, direkt till det material som trycket skall ske på. Fördelarna med tekniken är att inga tryckplåtar behöver användas och ändringar kan göras sent i produktionen. Upplagan är torr och klar för direkt distribution eller för efterbearbetning i samma stund som den kommer ur maskinen. Tryckkostnaden per ark är oftast högre vid digitaltryck än vid traditionellt tryck, men startkostnaden är i stället avsevärt lägre. Digitaltryck är väl lämpat för mindre upplagor, för provutgåvor, för utgåvor med individuell anpassning. Även tryck i färg görs med god färgåtergivning. http://sv.wikipedia.org/wiki/Digitaltryck

  • Vilka bindingsalternativ för böcker erbjuder Vulkan?

    Vi erbjuder alla bindningsalternativ.

  • Vad är det för skillnad på mjuka pärmar och hårda pärmar?

    En mjukpärm är en bok med mjuka pärmar. Dessa är billigare att producera. En hårdpärm är en bok med hårda och lite tjockare pärmar. Dessa är lite dyrare att trycka men håller bättre.

  • Vilket filformat och färgprofil behövs för omslaget?

    Inlaga och omslag ska vara pdf. Minst 300 dpi Färgprofil CMYK fogra 39.